11.000 lat izolacji, a geny lekooporności w mikrobiomie i tak są...

21 kwietnia 2015, 06:24

Naukowcy odkryli geny lekooporności w bakteriach przewodu pokarmowego Janomamów z górzystych rejonów południowej Wenezueli, którzy nigdy nie zetknęli się z antybiotykami. Odkrycia sugerują, że bakterie z ludzkiego organizmu dysponowały umiejętnością opierania się lekom na długo przed tym, nim po raz pierwszy zastosowano je do terapii chorób.



Syrop klonowy zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyki

17 kwietnia 2015, 10:28

Skoncentrowany ekstrakt syropu klonowego sprawia, że bakterie stają się bardziej wrażliwe na antybiotyki.


Infradźwiękowe potrząsanie

17 marca 2015, 07:27

Potrząsając ogonami, samce pawi generują infradźwięki. Wg naukowców, chcą w ten sposób odstraszyć rywali lub zwabić wybrankę serca.


Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca

13 marca 2015, 13:08

Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.


Skutki Holocaustu u dzieci ocalonych

13 marca 2015, 10:58

U dzieci osób, które w dzieciństwie lub młodości przeżyły duży stres, zauważono zmiany fizjologiczne. Rachel Yehuda i jej zespół badali międzypokoleniowe skutki traumy. Uczeni wykazali, że potomkowie ludzi, którzy przeżyli Holocaust mają inny profil hormonu stresu niż ich rówieśnicy. Niewykluczone, że przez to mają predyspozycje do zaburzeń związanych z odczuwaniem strachu.


Unikanie niedoboru snu złagodzi przebieg lub odwróci choroby metaboliczne?

9 marca 2015, 11:20

Utrata 30 min snu dziennie może sprzyjać tyciu i niekorzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi.


Niedobór białka transportującego glukozę pogarsza alzheimera

3 marca 2015, 11:44

Niedobór białka GLUT1, które transportuje glukozę przez barierę krew-mózg (BKM), wydaje się nasilać chorobę Alzheimera.


Nanorurki jak kraniki dostarczające pokarm

24 lutego 2015, 07:35

Okazuje się, że bakterie mogą się wymieniać składnikami odżywczymi i metabolitami nie tylko na zasadzie uwalniania ich do otoczenia, ale i na drodze tworzenia nanorurek między poszczególnymi komórkami.


Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby

17 lutego 2015, 11:49

Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.


Wpływ antybiotyków większy niż sądzono

12 lutego 2015, 13:23

Antybiotyki mają o wiele szerszy i bardziej złożony wpływ na mikroflorę jelit niż dotąd sądzono.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy